Verkeerskundige beoordeling Nieuwveenseweg

De Nieuwveenseweg is beoordeeld op basis van de principes van Duurzaam Veilig. Hierin wordt de weg beoordeeld op de functie, vormgeving en gebruik. Deze dienen met elkaar in overeenstemming te zijn. Daar waar dit niet het geval is, is dit vaak aanleiding  voor het nemen van maatregelen.

Functie

  • De Nieuwveenseweg is in het GVVP van de gemeente Nieuwkoop aangemerkt als een gebiedsontsluitingsweg en ligt binnen de bebouwde kom van Nieuwkoop. De weg heeft een bijpassend snelheidsregime van 50 km/uur waarbij de rijbaan 6 meter bedraagt en de fietsers aan de oostzijde beschikken over een tweerichting bereden fietspad.

  • Het fietspad heeft zowel een utilitaire als recreatieve functie.

  • De Nieuwveenseweg heeft een verzamelfunctie van het verkeer uit de kern Nieuwkoop en op basis van kentekenonderzoek rijdt er ook een percentage doorgaand verkeer dat geen bestemming in de kern Nieuwkoop heeft (directe route Woerden- Alphen aan de Rijn).

  • De Nieuwveenseweg heeft vanwege de nabijheid van de Nieuwkoopse plassen ook een recreatieve functie. Op de mooie dagen zal er relatief veel recreatief fietsverkeer aanwezig zijn. Ook motorrijders en dagjesmensen zullen van de Nieuwveenseweg gebruik maken.

Vormgeving Nieuwveenseweg

  • De rijbaanbreedte van de Nieuwveenseweg bedraagt 6 meter. Op basis van de richtlijnen CROW voldoet deze breedte voor een gebiedsontsluitingsweg 50 km/uur.

  • De weg bestaat uit asfalt en er is geen wegvakmarkering aanwezig.

Zicht op de Nieuwveenseweg vanaf de rotonde N213 richting Noordenseweg
  • Tussen de rotonde N231, Nieuweveenseweg en de bebouwde komgrens op de Noordenseweg zijn geen snelheidsremmende maatregelen aanwezig.

  • De Nieuwveenseweg en de Noordenseweg hebben voorrang op de zijwegen.

  • Er is aan de oostzijde van de rijbaan een tweerichtingen fietspad aanwezig. De breedte bedraagt 3 meter. Dit is op basis van de CROW een minimummaat voor een tweerichtingen fietspad. Er zijn geen tellingen van het fietsverkeer beschikbaar, maar ons oordeel is dat de fietspadbreedte voldoet om het huidig en toekomstig fietsverkeer te verwerken.

  • De scheiding tussen fietspad en rijbaan is vormgegeven door een verhoogde betonnen afscheiding van 30 cm breed. Deze dient volgens de richtlijnen minstens 60 cm te bedragen. Dat wordt in de huidige situatie niet gehaald. Ook vormt de verhoogde rijbaanscheiding een risico voor eenzijdige ongevallen met de fiets.

  • Er is vanaf het fietspad geen opstelruimte mogelijk voor fietsers om te wachten tot zij een oversteek kunnen maken (behalve Nieuwveenseweg met Dorpsstraat).

  • De kruispunten zijn niet herkenbaar in het wegprofiel van de Nieuwveenseweg. Er wordt afwisselend gebruik gemaakt van uitritconstructies en geregelde kruispunten, zoals bijvoorbeeld kruispunt Nieuwveenseweg met de Achterweg. Hierbij voldoet de vormgeving van de uitritconstructies niet aan de richtlijnen.

  • De fietsoversteken over de Nieuwveenseweg zijn vormgegeven middels zogenaamde blokmarkering. Dit impliceert dat de fietser mogelijk voorrang zou hebben op verkeer op de Nieuwveenseweg. Dit is echter niet het geval. Er zouden in dit geval kanalisatiestrepen aanwezig dienen te zijn.

Gebruik van de Nieuwveenseweg

Het gebruik van de van de Nieuwveenseweg is geanalyseerd. Dit is voor het wegvak Nieuwveenseweg gedaan door middel van slangentellingen en van visuele kruispunttellingen. Op de 3 kruispunten zijn de oversteekbewegingen van fietsers en voetgangers in beeld gebracht.

Hoeveelheid en snelheid van het verkeer

Op basis van een uitgevoerde verkeerstelling op de Nieuwveenseweg van dinsdag 12 tot dinsdag 19 april 2022 liggen de intensiteiten op circa 5400 mvt/ etmaal. Dit zijn intensiteiten die passen bij een 50 km/ uur weg. Zie ook onderstaand overzicht waarin de hoeveelheid, samenstelling en snelheid van het verkeer is weergegeven. Opvallend aan het overzicht is ook dat bijna 30% van het verkeer harder rijdt dan de toegestane snelheid van 50 km/uur.

Nieuwveenseweg

data

eenheid

Snelheidslimiet

50

km/h

Snelheidsovertredingen

29,44

%

Gemiddelde Afstand

26,39

s

Druk verkeer

19,82

%

Etmaalintensiteiten

5344

 

Aandeel zwaar vervoer

8,6

%

Rijrichting

Beide richtingen

 

Type voertuig

Aantal

Vd[km/h]

Vmax[km/h]

V85 [km/h]

Tweewielers

1056

39

79

51

Auto

25263

47

106

55

Bestelwagen

6867

47

95

54

Vrachtwagen

2166

45

75

53

Vrachtwagen Trailer

942

41

67

48

Totaal

36294

46

106

54

Ongevallenbeeld

Op basis van bovenstaande analyse is het niet verwonderlijk dat er ongevallen gebeuren. In de periode 2014-2021 zijn er op onderstaande locaties ongevallen geregistreerd. Hierbij dient te worden opgemerkt dat lang niet alle ongevallen worden geregistreerd. Bijvoorbeeld ongevallen met uitsluitend blikschade worden veelal niet meegenomen in de registratie door de politie. Op basis van de ongevallen die geregistreerd zijn, blijken ook fietsers betrokken. In 5 gevallen is er een fietser of een invalidenvoertuig bij het ongeval betrokken geweest (flank ongevallen, welke kunnen worden gerelateerd aan een oversteekbeweging). Geconcludeerd mag worden dat de relatief hoge snelheid ter plaatse en de summier vormgegeven oversteeklocaties hier debet aan zijn.

Gebruik van de onderzochte 3 oversteken door fietsers en voetgangers.

Er is op de 3 kruispunten op donderdag 21 april van 08:00-10:00 uur en van 14:00-18:00 uur geteld en op zaterdag 23 april van 09:00-17:00 uur. Hiermee is een goed beeld ontstaan hoe de oversteken in de praktijk worden gebruikt.

Onderstaande figuren tonen de hoeveelheden overstekende fietsers en voetgangers op een donderdag en een zaterdag.

Kruispunt 1. Nieuwveenseweg met Dorpsstraat met hoeveelheden fietsers (rood) en voetgangers blauw op donderdag 8:00-10:00 en 14:00-18:00 uur
Kruispunt 1. Nieuwveenseweg met Dorpsstraat met hoeveelheden fietsers (rood) en voetgangers blauw op zaterdag 9:00-17:00 uur
Kruispunt 2. Nieuwveenseweg met Achterweg met hoeveelheden fietsers (rood) en voetgangers (blauw) op donderdag 8:00-10:00 en 14:00-18:00 uur
Kruispunt 2. Nieuwveenseweg met Achterweg met hoeveelheden fietsers (rood) en voetgangers blauw op zaterdag 9:00-17:00 uur
Kruispunt 3. Nieuwveenseweg met Sperwerstraat met hoeveelheden fietsers (rood) en voetgangers (blauw) op donderdag 8:00-10:00 en 14:00-18:00 uur
Kruispunt 3. Nieuwveenseweg met Sperwerstraat met hoeveelheden fietsers (rood) en voetgangers blauw op zaterdag 9:00-17:00 uur

Conclusie functie, inrichting en gebruik van Nieuwveenseweg en de oversteken

  • Het gebruik van de Nieuwveenseweg past bij een 50 km/uur weg.

  • De oversteken zijn summier vormgegeven

  • Attentieniveau op kruispunten is laag

  • Kruispunten zijn verschillend vormgegeven

  • Verkeersintensiteiten passen, ook bij een afwaarding naar GOW 30

  • De inrichting van de Nieuwveenseweg voldoet niet aan de CROW-richtlijnen.

  • De oversteken zijn bij ieder kruispunt anders vormgegeven.

  • De asfaltvormgeving legt sterk de nadruk op de verkeersfunctie en niet op het verblijfsgebied, waardoor de Nieuwveenseweg een barriere vormt en het dorp doorsnijdt.

  • Er vinden ongevallen plaats waar fietsers bij betrokken zijn

  • De snelheid van 50 km/ uur wordt structureel overschreden