Basisprincipes Variant 2. GOW 30 met behoud huidige fietspad
Het huidige beeld is dat de Nieuwveenseweg de kern Nieuwkoop doorsnijdt en een barrière vormt voor voetgangers en fietsers die de Nieuwveenseweg moeten kruisen. Het is, omdat er nog geen ontwerpprincipes zijn vastgesteld voor een GOW 30 ook mogelijk om dit te doen binnen huidig wegprofiel waarbij het 2 richtingen fietspad behouden blijft. Gebruikers van de Nieuwveenseweg hoeven nu nog geen rekening te houden met de omgeving noch met andere (langzaam) verkeersdeelnemers, terwijl men zich in een dorp bevindt, waar het verblijven doorvertaald zou moeten worden in het wegbeeld. Om dit te verbeteren zijn in deze variant de volgende principemaatregelen voorgesteld:
1. Handhaven fietspad
Door het fietspad te handhaven hoeven er geen grootschalige aanpassingen aan de huidige weginrichting plaats te vinden. In de huidige situatie is er een verhoogde rijbaanscheiding tussen fietspad en rijbaan aanwezig. Deze kan leiden tot ongevallen. Die verhoging gaan we eruit halen door het fietspad en het voetpad op 1 niveau te brengen, verhoogd ten opzichte van de rijbaan. Doordat de rijbaan verlaagd komt te liggen ten opzichte van het fietspad lijkt deze visueel ook wat smaller.
Er hoeven in deze variant ook geen extra oversteekbewegingen te worden gemaakt voor doorgaand fietsverkeer van noord naar zuid.
2. De fietsoversteken op de Nieuwveenseweg blijven uit de voorrang.
Gezien de verkeersintensiteiten van het gemotoriseerd verkeer en relatief lage intensiteiten van de kruisende fietsers blijven deze uit de voorrang op de kruispunten. Wel worden deze, inclusief de kruispuntvlakken beter vormgegeven.
3. Snelheidsremmende maatregelen aanbrengen
Het doorvoeren van een snelheidsverlaging naar 30 km/uur is alleen geloofwaardig wanneer deze ook een 30 km/uur snelheid kan afdwingen. Doordat er bij het behouden van het fietspad er zich geen fietsers op de rijbaan bevinden, zal er nadrukkelijker moeten worden gekeken naar aanvullende snelheidsremmende maatregelen in vergelijking met variant 1. Het effectief reduceren van de gereden snelheid is in deze variant moeilijker af te dwingen.
4. Veranderen uitstraling van Nieuwveenseweg en de Noordenseweg
In de huidige situatie is het een asfaltweg met een sterke verkeersuitstraling. De uitdaging is dan ook om de weg een meer dorpse uitstraling te geven. Door onder andere de kruispuntplateaus in donkerrood aan te brengen en hier gebruik te maken van klinkerverharding verandert ook de uitstraling van de weg en komt het meer overeen met een dorps karakter.
Voordeel van deze variant is dat deze minder kostbaar is omdat er geen grootschalige aanpassingen aan wegprofiel en ondergrond hoeft plaats te vinden. De fietser bijft beschikken over een eigen fietsinfrastructuur. Er hoeven ook geen extra oversteekbewegingen te hoeven worden gemaakt voor de fietser.
Nadeel van deze variant is dat het lastiger is om de snelheid van 30 km/ uur af te kunnen dwingen ten opzichte van variant 1. Ook kunnen er geen opstelruimten worden aangelegd voor fietsers om de oversteek over de Nieuwveenseweg te kunnen maken zonder fietsverkeer op het fietspad te hinderen.