Basisprincipes Variant 1. GOW 30 met fietssuggestiestroken

Het huidige beeld is dat de Nieuwveenseweg de kern Nieuwkoop doorsnijdt en een barrière vormt voor voetgangers en fietsers die de Nieuwveenseweg moeten kruisen. Gebruikers van de Nieuwveenseweg hoeven geen rekening te houden met de omgeving noch met andere (langzaam) verkeersdeelnemers, terwijl men zich in een dorp bevindt, waar het verblijven doorvertaald zou moeten worden in het wegbeeld. Om dit te doen zijn de volgende principemaatregelen voorgesteld:

 1. Opheffen fietspad en aanbrengen brede fietssuggestiestroken

Door het fietspad op te heffen en de fietser te laten rijden op brede fietssuggestiestroken van minstens 2 meter aan weerszijden van de rijbaan en een krappere rijloper voor het gemotoriseerd verkeer ontstaat er een heel andere beleving. De fietser krijgt een prominente plek op de rijbaan. Het gemotoriseerd verkeer heeft niet meer de rijbaan voor zich alleen en moet die delen met het langzaam verkeer. Hierdoor dienen zij meer alert te zijn en rekening te houden met het langzaam verkeer en de voetganger. Nadeel hiervan is wel dat bij hogere intensiteiten de verkeersveiligheidsbeleving van de fietser, wanneer deze zich tussen gemotoriseerd verkeer bevindt, negatiever kan zijn dan wanneer men over eigen fietsinfrastructuur beschikt.

2. De fietsoversteken op de Nieuwveenseweg blijven uit de voorrang.

Gezien de verkeersintensiteiten van het gemotoriseerd verkeer en relatief lage intensiteiten van de kruisende fietsers blijven deze uit de voorrang op de kruispunten. Wel worden deze, inclusief de kruispuntvlakken beter vormgegeven.

3. Snelheidsremmende maatregelen aanbrengen

Het doorvoeren van een snelheidsverlaging naar 30 km/uur regime is alleen geloofwaardig wanneer deze ook een 30 km/uur snelheid kan afdwingen. Naast dat de fietsers zich op de rijbaan bevinden, dient het verkeer dus haar snelheid daadwerkelijk terug te brengen. In de huidige situatie wordt de 50 km/uur maximumsnelheid door bijna 30% van het verkeer overschreden. Een ander wegprofiel, fietsers op de rijbaan en aanvullende snelheidsremmende maatregelen, met de focus op de kruispunten dienen ervoor te zorgen dat de snelheid daadwerkelijk naar beneden gaat.

4. Oversteekvoorzieningen fietsers realiseren bij bebouwde komgrens en rotonde

Omdat het fietsnetwerk via de rotonde en de Noordenseweg verder doorloopt, zal bij een GOW- 30 met fietssuggestiestroken, nabij de rotonde en de bebouwde komgrens bij de Noordenseweg de fietser weer de oversteek moeten maken van de suggestiestrook naar het fietspad. Dit moet uiteraard wel veilig geschieden.

5. Veranderen uitstraling van Nieuwveenseweg en de Noordenseweg

In de huidige situatie is het een asfaltweg met een sterke verkeersuitstraling. De uitdaging is dan ook om de weg een meer dorpse uitstraling te geven. Door onder andere de kruispuntplateaus in donkerrood aan te brengen en hier gebruik te maken van klinkerverharding verandert ook de uitstraling van de weg en komt het meer overeen met een dorps karakter. Doordat het fietspad verdwijnt, kunnen de voetpaden worden verbreed en ontstaat er ook ruimte voor groen in de vorm van bijvoorbeeld een laag hegje, wat ook leidt tot een andere beleving. Met de fietser op de brede suggestiestroken zal het gemotoriseerd verkeer de weg anders beleven dan in de huidige situatie waar de link met het dorp er nauwelijks is.

Voordeel van deze variant is dat deze beter zal zorgen voor het daadwerkelijk terugbrengen van de gereden snelheid dan binnen huidige vormgeving en het doorgaande karakter van de weg verdwijnt sterk.

Nadeel van deze variant is dat het ten opzichte van een variant op basis van de huidige weginrichting ingrijpender is en hogere kosten met zich meebrengt en dat de fietser zich mogelijk niet veilig voelt op de fietssuggestiestrook. Hierdoor komen er ook twee fietsoversteken bij, maar hoeft fietsverkeer vanuit de rotonde op de fietssuggestiestrook geen oversteek meer te maken als men richting het centrum wil rijden. Doorgaand fietsverkeer van noord naar zuid moet echter wel 2 extra oversteken maken (na rotonde de Nieuwveenseweg oversteken en op de Noordenseweg weer terug).